Wij gaan je niet vertellen dat je zwarte voetbalschoenen moet kopen. Wij zijn wel fan van zwarte voetbalschoenen. Ergens begin deze eeuw of zelfs eind vorige eeuw is er iets veranderd in de voetbalwereld, voetballers gingen gekleurde voetbalschoenen dragen. Eerste witte, toen blauwe, rode of groene voetbalschoenen en tegenwoordig geel, roze of oranje voetbalschoenen. Op zich niet lelijk, maar wat is er gebeurt met de zwarte voetbalschoen? Hij is niet verdwenen, zeer zeker niet. Zwarte voetbalschoenen schijnen zelfs bezig te zijn aan een comeback, als er al sprake is van een comeback van de zwarte voetbalschoen.

De eerste niet zwarte voetbalschoen

De eerste keer dat wij een voetballer met een andere kleur voetbalschoenen dan zwarte voetbalschoenen zagen, was op tv. Champions League finale 1995, Ajax – AC Milan. Zeiden we net eind vorige eeuw? Marco Simone was de spits bij AC Milan en verscheen ten tonele met spierwitte voetbalschoenen van het wereldberoemde merk Kronos, kent u het nog? Wij hebben even gezocht en ze zijn helaas niet meer verkrijgbaar.

Marco Simone - witte voetbalschoenen

Marco Simone in actie op witte voetbalschoenen tijden de Champions League finale van 1995.

Sinds die memorabele finale en de witte schoenen van Marco Simone, kwamen er steeds meer gekleurde voetbalschoenen op de markt. Eerst alleen met kleuraccenten, later volledig gekleurde schoenen met zwarte accenten of zelfs zonder enige zwarte kleur. Wij vroegen ons toen al af, wat is er mis met de zwarte voetbalschoen? Nu zijn we geïntrigeerd door de enorme ontwikkeling die de voetbalschoen heeft doorgemaakt, zwart of in een andere kleur.

Een mooi voorbeeld hiervan vinden wij de Predator van Adidas. Beter, effectiever en gekleurder gemaakt door de jaren heen.

Adidas Predator door de jaren heen

De Adidas Predator was ooit een zwarte voetbalschoen.

Ode aan de zwarte voetbalschoen?

De reden dat we deze website begonnen zijn, heeft niets te maken met een anti-gekleurde voetbalschoenen beweging. Sterker nog, wij hebben zelf ook wel eens gekleurde voetbalschoenen gehad. Geen succes overigens… Nee, we zijn de website begonnen omdat we geïntrigeerd zijn door de trends en ontwikkelingen binnen de wereld van voetbalschoenen.

Je zou kunnen zeggen dat deze website bedoeld is als een ode aan de zwarte voetbalschoen, zwarte voetbalschoenen uit het verleden en het heden.